Over ons bedrijf De wereld verbeteren vanuit het Westland

Van der Sar Import is gevestigd in De Lier, gemeente Westland (NL). Het is het grootste aaneengesloten glastuinbouwgebied ter wereld. Er groeien niet alleen groenten en bloemen, in het Westland groeien ook ideeën om duurzamer te ondernemen.

Pand van der Sar Import

Het verhaal van Van der Sar Import start aan het begin van deze eeuw. Gerard van der Sar, op dat moment nog bekend als plantenexporteur, komt in aanraking met keramiek potten. Later nog volgen ook rotan manden. Zijn interesse is gewekt. Betrokkenheid bij maatschappelijke initiatieven is hem niet vreemd. Daarom beëindigt Gerard in 2010 de activiteiten van het plantenexportbedrijf. 

Eigen rotanfabriek

Hij gaat zich volledig richten op het leveren van rotan manden en keramiek potten, die kweekpot-passend zijn. Vanaf 2010 is hij importeur van rotan producten uit Indonesië. Rotan wordt geoogst in de regenwouden van Kalimantan en Sulawesi, om in de fabriek op Java te worden verwerkt tot mand. Het bedrijf werkt daarvoor nauw samen met lokale bewoners, die inmiddels een areaal van 80 hectare in het regenwoud duurzaam beheren. Vier jaar later neemt hij op Java ook de productie zelf ter hand. Van der Sar Import opent een eigen rotanfabriek. Er werken ca. 80 mensen onder goede arbeidsomstandigheden. Zij produceren rotan manden onder de merknaam Terima Kasih.

In Indonesië groeit 90 % van alle rotan in de wereld. Rotan groeit er in het regenwoud. De snelheid waarmee de plant groeit – 12 meter per jaar – staat echter in contrast met de snelheid waarmee de bevolking rotan kapt.

We oogsten al enkele jaren op een duurzame manier, totdat we in 2018 besloten het te gaan certificeren. Daarom gaat Van der Sar Import vanaf 2018 op weg naar een gecertificeerd productieproces, dat uiteindelijk vier jaar in beslag zal nemen. In 2022 wordt ook de productielocatie in Indonesië vernieuwd.

Assortiment keramiek potten

Daarnaast is Van der Sar Import leverancier van een compleet assortiment keramiek potten. Het assortiment is thematisch opgebouwd met twee nieuwe lijnen per jaar. Manden van nieuwe, natuurlijke materialen maken inmiddels ook onderdeel uit van het assortiment: zeegras, jute, palmblad, bananenblad, alle onder de merknaam Terima Kasih.

Manden en keramiek potten worden uitsluitend in volle pallets geleverd. Daardoor kan Van der Sar Import efficiënt opereren en kosten laag houden. Afnemers zijn onder meer kwekers, groothandelaren, interieurbeplanters, supermarkten en tuincentraketens.

Soortgelijk Soortgelijke artikelen

Over onze aanpak

We beperken duurzaamheid niet alleen tot ons assortiment. Ook in onze bedrijfsvoering willen we verantwoord opereren.

Lees verder
duurzaam-aanpak

Over onze certificaten

Als enige bedrijf ter wereld zijn we erin geslaagd het productieproces van rotan te laten certificeren

Certificeringen
Rotan-16