Over onze certificaten ’s Werelds enige leverancier van gecertificeerd rotan

Tot 2022 was het ondenkbaar dat rotan producten gecertificeerd op de markt zouden komen. Na een traject van vier jaar kon Van der Sar Import melden dat ons productieproces nu ook officieel het stempel ‘duurzaam’ mag krijgen.

Rotan-17

Daarmee zijn we de enige leverancier ter wereld die rotan producten kan leveren die gecertificeerd zijn. Het certificaat omvat het gehele productieproces van onze rotan manden. Dat begint al bij het oogsten van rotan in het oerwoud. Door de natuur de mogelijkheid te geven zich te herstellen, kunnen dorpen jaar na jaar blijven oogsten. Door hen jaarrond werk te bieden hebben zij een regelmatig inkomen. Daarmee wordt kaalslag van het kostbare oerwoud voorkomen.

Want als er geen rotan meer kan worden geoogst, is er voor de lokale bevolking geen andere inkomstenbron dan het kappen van de bomen. Als ook die weg zijn, grijpen producenten van palmolie hun kans. Zij kunnen voor weinig geld het land opkopen om de bevolking tegen een mager loon hun ‘eigen’ grond te laten bewerken.

Regelmatige audits

Certificering voorkomt die misstanden. Ook de productie in de fabriek is aan strenge eisen gebonden. Regelmatige audits waarborgen dat er ook op termijn goed wordt omgesprongen met het natuurlijk evenwicht in het oerwoud en de belangen van werknemers. Zij krijgen een loon dat voor Indonesische begrippen uitstekend is. Elke medewerker heeft een ziektekostenverzekering, op het werk serveren we gezonde maaltijden. Kinderarbeid komt niet voor.

Nog niet gecertificeerd is het productieproces van onze andere producten van natuurlijke herkomst: zeegras, jute, palmblad en gerecycled katoen. Wel ligt het productieproces onder de loep. Productielocaties worden regelmatig bezocht om een goed beeld te krijgen van de arbeidsomstandigheden ter plaatse.