Over onze aanpak Ons beleid op het gebied van duurzaamheid

Van der Sar Import is importeur en producent van potten, vazen, schalen en manden. In ons bedrijf staan duurzaamheid, het klimaat en het milieu voorop. Van der Sar Import vraagt van haar leveranciers hun producten duurzaam te produceren. Zelf is Van der Sar Import ook op weg naar een 100% duurzame organisatie.

duurzaam-aanpak

aardgas

Wij gebruiken geen aardgas

Bij de bouw van ons nieuwe bedrijfspand (2014) is gebruik gemaakt van de beste materialen. Door goede isolatie is ons energiegebruik al erg laag. Door de installatie van een warmtepomp en het gebruik van groene stroom is ons pand 100% energieneutraal. ’s Winters halen we warmte uit bronnen in de bodem. ’s  Zomers vult de warmtepomp de ondergrondse bronnen weer met warmte aan. Zo hebben we ‘s zomers een heerlijk koel kantoor.

 

WebRes 3163 FDF 220929

Wij rijden op waterstof

In januari 2020 is onze tweede bedrijfsauto op waterstof afgeleverd. Graag zijn wij ambassadeur voor deze milieuvriendelijke brandstofdrager. Het (op tijd) vinden van tankstations is af en toe nog een uitdaging, maar dit nemen wij graag voor lief.

f3 3

Wij bellen met Fairphones

Fairphone bouwt mobiele telefoons en streeft naar toestellen met 100% verantwoord geproduceerde onderdelen en materialen. Zo betrekt Fairphone haar kobalt, een belangrijke grondstof voor mobieltjes, uitsluitend uit slavenvrije mijnen. Elk toestel is modulair opgebouwd. De gebruiker kan elk onderdeel nabestellen en zelf vervangen. Het is niet de coolste telefoon, maar een Fairphone gaat zo wel veel langer mee. Kijk ook op: www.fairphone.com/nl/story/

Wij bankieren duurzaam

Onze activiteiten worden gefinancierd door SNS Bank, onderdeel van De Volksbank. Deze bank heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Men investeert niet in activiteiten rond wapens, fossiele energie en intensieve landbouw. Elke nieuwe klant wordt op haar duurzaamheid beoordeeld en moet aan hun voorwaarden voldoen. Wij ook dus. Kijk ook op: www.devolksbank.nl/over-ons

Wij verzekeren duurzaam

Wij hebben gekeken naar het beleid van verzekeraars. Belangrijk is waar zij ons geld in investeren en welke criteria zij daarbij hanteren. Uiteindelijk hebben we voor ASR Verzekeringen gekozen, al zijn er bij hen zeker ook nog zaken te verbeteren. Opvallend is dat ondanks hun principes de tarieven van hun producten marktconform zijn. Kijk ook op: www.asr.nl/over-asr

Pieter Pot

Pieter Pot is een online supermarkt, die producten uitsluitend in herbruikbare verpakking levert. Van der Sar Import koopt zoveel mogelijk producten van deze sympathieke onderneming. Kijk ook op www.pieter-pot.nl

Wij ontwikkelen duurzaam

Zeer regelmatig ontwikkelen wij nieuwe potten en manden. Wij zoeken daarvoor telkens nieuwe materialen. Alleen materialen, die het milieu niet of minimaal belasten hebben onze interesse.

Wanneer mogelijk vormen milieucertificaten een onderdeel van onze eisen aan product en productieproces. Van veel materialen zijn nog geen milieucertificeringen beschikbaar. In dat geval beoordelen wij zelf de milieubelasting. Onze kennis op dit vlak neemt zeer snel toe. Wij zijn hierbij  transparant en communiceren onze bevindingen.

De selectie van leveranciers wordt mede bepaald op grond van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Wij bezoeken regelmatig de productielocaties en controleren ook de werkomstandigheden waaronder onze producten gemaakt worden.

 

rotan 25

Wij hebben onze rotanproductie gecertificeerd

Paradepaardje en voortrekker binnen ons duurzame assortiment is onze rotanfabriek in Indonesië. Al jaren oogsten wij rotan op duurzame wijze in de regenwouden van Indonesië. Hierdoor verdwijnt er voor de productie van onze manden geen tropisch regenwoud. Wij hebben (maart 2022) als eerste ter wereld (!) een certificaat mogen ontvangen voor ons duurzame productieproces.

Het certificaat eist – vanzelfsprekend – ook een sociaal verantwoord personeelsbeleid van ons. In onze rotanfabriek krijgen medewerkers een eerlijk salaris, gratis koffie, dagelijks een vers gekookte, warme maaltijd, een eigen bankrekening, een arbeidscontract en een ziektekostenverzekering.

Na rotan willen we ook de andere productgroepen graag certificeren. Onze producten gemaakt van zeegras, jute en gerecyclede katoen worden al duurzaam geproduceerd. Kijk voor meer informatie over onze duurzame producten op www.terima-kasih.nl

Nog niet alles duurzaam

De belangrijke productgroep van keramiek potten wordt nog op de traditionele manier geproduceerd. Voor de productie hiervan is nog veel energie nodig. Deze complexe processen zijn niet van vandaag op morgen aan te passen. Het onderwerp bespreken we regelmatig met onze leveranciers. We verwachten op korte termijn hier geen duurzame oplossing. De weg naar 100% duurzaam is een lange weg, waarin we dagelijks proberen stappen te zetten.

Onze duurzame werk- en denkwijze vraagt extra inspanning van onze organisatie. Wij doen dit omdat wij het belangrijk vinden. Gelukkig waarderen de meeste klanten onze inzet. Dat geeft ons de energie om op deze weg door te gaan.