« Terug

Duurzaamheidsbeleid

Zelf ook duurzaam?

Van der Sar Import is importeur en producent van potten, vazen, schalen en manden. In ons bedrijf staan duurzaamheid, het klimaat en het milieu voorop. Van der Sar Import vraagt van haar leveranciers hun producten duurzaam te produceren. Dat is fijn, maar niet genoeg. Zelf is Van der Sar Import ook op weg naar een 100 % duurzame organisatie.           

                 
Wij gebruiken geen aardgas.

Bij de bouw van ons nieuwe bedrijfspand (2014) is gebruik gemaakt van de beste materialen. Door goede isolatie is ons energiegebruik al erg laag. Door onze  warmtepomp en het gebruik van groene stroom is ons pand 100 % energie-neutraal. ’s-Winters halen we warmte uit bronnen in de bodem. ’s- Zomers vult de warmtepomp de ondergrondse bronnen weer met warmte aan. De bonus: wij hebben daardoor ’s zomers een heerlijk koel kantoor!

 

 

  

Wij rijden op waterstof 

In januari 2020 is onze 2e waterstof-bedrijfsauto afgeleverd. Graag zijn wij ambassadeur voor deze milieuvriendelijke brandstofdrager. Het (op tijd) vinden van tankstations is af en toe nog een uitdaging, maar dit nemen wij graag voor lief.

 

Wij bellen met Fairphones.

Fairphone bouwt mobiele telefoons en streeft naar toestellen met 100 % verantwoord geproduceerde onderdelen en materialen. Zo betrekt Fairphone haar kobalt, een belangrijke grondstof voor mobieltjes, uitsluitend uit slavenvrije mijnen. Elk toestel is modulair opgebouwd. De gebruiker kan elk onderdeel nabestellen en zelf vervangen. Het is niet de coolste telefoon, maar een Fairphone gaat zo wel veel langer mee. Kijk ook op: www.fairphone.com/nl/story/

 

 

Wij bankieren duurzaam.

Onze activiteiten worden gefinancierd door SNS Bank, onderdeel van De Volksbank. Deze bank heeft duurzaamheid ook hoog in het vaandel staan. Men investeert niet in activiteiten rond wapens, fossiele energie en intensieve landbouw. Elke nieuwe klant wordt op haar duurzaamheid beoordeeld en moet aan hun voorwaarden voldoen. Wij ook dus. Kijk ook op: www.devolksbank.nl/over-ons 

 

Wij ontwikkelen duurzaam.

Zeer regelmatig ontwikkelen wij nieuwe potten en manden. Wij zoeken daarvoor telkens nieuwe materialen. Alleen materialen, die het milieu niet of minimaal belasten hebben onze interesse.

Wanneer mogelijk vormen milieucertificaten een onderdeel van onze eisen aan product en productieproces. Van veel materialen zijn nog geen milieucertificeringen beschikbaar. In dat geval beoordelen wij zelf de milieubelasting. Onze kennis op dit vlak neemt zeer snel toe. Wij zijn hierbij  transparant en communiceren onze bevindingen.

De selectie van leveranciers wordt mede bepaald op grond van duurzaamheid en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Wij bezoeken regelmatig de productielocaties en controleren ook de werkomstandigheden waaronder onze producten gemaakt worden.


Wij hebben onze rotan productie gecertificeerd!

Paradepaardje en voortrekker binnen ons duurzame assortiment is onze rotanfabriek in Indonesië. Al jaren oogsten wij rotan op duurzame wijze in de regenwouden van Indonesië. Hierdoor verdwijnt er voor de productie van onze manden geen tropisch regenwoud. Wij hebben (maart 2022) als eerste ter wereld (!) een certificaat mogen ontvangen voor ons duurzame productieproces.

Het certificaat eist (als vanzelfsprekend) ook een sociaal verantwoord personeelsbeleid van ons. In onze rotanfabriek krijgen medewerkers een eerlijk salaris, 2 maaltijden per dag, een eigen bankrekening, een arbeidscontract en een ziektekostenverzekering. 

Na rotan willen we ook de andere productgroepen graag certificeren. Onze producten gemaakt van zeegras, jute en gerecyclede katoen worden ook al duurzaam geproduceerd. Kijk voor meer informatie over onze duurzame producten op www.terima-kasih.nl

 

Nog niet alles duurzaam.

De belangrijke productgroep keramieke potten wordt nog op de traditionele manier geproduceerd. Voor de productie hiervan is nog veel energie nodig. Deze complexe processen zijn niet van vandaag op morgen aan te passen. Het onderwerp bespreken we regelmatig met onze leveranciers. We verwachten op korte termijn hier geen duurzame oplossing. De weg naar 100 % duurzaam is een lange weg, waarin we dagelijks proberen stappen te zetten.

Afsluitend.

Onze duurzame werk- en denkwijze vraagt extra inspanning van onze organisatie. Wij doen dit omdat wij het belangrijk vinden. Gelukkig waarderen de meeste klanten onze inzet. Dat geeft ons de energie om op deze weg door te gaan.

 

Gerard G. van der Sar

directeur

 

Interessante links

Terima Kasih (duurzame producten VDS):                  www.terima-kasih.nl              

Fairphone:                                                                   www.fairphone.com

Duurzaamheidsscores Nederlandse banken:             de eerlijke geldwijzer

Volksbank / SNS                                                         www.volksbank.nl    

Beleggingen in energiebedrijven:                               milieuscore banken

TNO over waterstof                                                    energietransitie naar waterstof